Huis aan het Water is een podcast kanaal begonnen ‘Over Kanker Gesproken’

Het is een podcast over kwaliteit van leven met en na kanker.                                                                  Michel Daenen spreekt met diverse zorgverleners, experts, patiëntenorganisaties                                        en met mensen die zelf getroffen zijn door kanker. In elke aflevering wordt het                                            begrip “kwaliteit van leven” concreet gemaakt met bruikbare tips, herkenbare                                            ervaringen en waardevolle informatie.

Met deze podcast onderstreept Huis aan Water het belang van goede samenwerking in het zorglandschap rondom kanker. 

Je kunt heel eenvoudig naar de podcasts luisteren, waar je ook bent en op een moment dat het jou uitkomt. Ga eenvoudig via de volgende link naar de uitzending die je wilt beluisteren. https://anchor.fm/over-kanker-gesproken of toets de titel ‘Over Kanker Gesproken’ in op je favoriete podcast kanaal (bijvoorbeeld spotifyapple podcast of google). 

Inmiddels zijn de volgende afleveringen te beluisteren:

 1. Ryan Kreijne vertelt over zijn werk met mensen die aan hun fysieke en mentale conditie werken terwijl ze behandeld worden voor kanker of daarvan herstellen.
 2. Wendy Sas vertelt over haar werk als coördinator bij VPTZ, een organisatie die met vrijwilligers mensen bijstaat in de laatste fase van hun leven. 
 3. Cees Hilgersom legt uit hoe de diagnose kanker hem persoonlijk veranderde. Cees is 65 jaar, is getrouwd en woont in Edam. 4,5 jaar geleden kreeg hij de diagnose slokdarm kanker. Het zette zijn wereld op de kop. Hij vertelt over wat het met hem deed, hoe het hem heeft veranderd. Ook deelt hij waardevolle tips en inzichten.
 4. Matty Hakvoort is psychiater en vertelt over zijn drijfveren, zijn ervaringen in Volendam bij de caféramp, hoe kanker zijn familie trof, online werken en het belang van een sociaal netwerk.
 5. Rebecca ter Mors had een hersentumor toen ze 11 jaar was en vertelt haar inspirerende verhaal.
 6. Myra Vojtechovsky geeft concrete tips aan ouders over omgaan met kanker binnen het gezin.
 7. Hilde Buiting vertelt over haar bevindingen waar zowel zorgverleners, als mensen met kanker en hun naasten profijt van kunnen hebben.
 8. Wendy Vogelenzang kreeg drie jaar geleden de diagnose borstkanker. Operatie, chemo en bestraling volgden. In deze podcast vertelt ze openhartig en kwetsbaar haar persoonlijke verhaal.
 9. Een gesprek met Miranda Sleegers. Lisa, de dochter van Miranda en haar partner René kreeg de diagnose hersentumor toen ze 9 jaar was. Inmiddels is Lisa 15. In deze podcast vertelt Miranda openhartig over wat hun gezin de afgelopen jaren heeft doorgemaakt. Een aangrijpend verhaal over doorzettingsvermogen en het omgaan met tegenslagen en met name ook over de levenskracht van Lisa.
 10. Jacqueline Huis is zorgcoördinator bij Anna’s huis, centrum voor leven met kanker in de zaanstreek. Ze heeft jaren gewerkt als verpleegkundige en ook in haar privé leven heeft ze indringend met kanker te maken gehad. Ze vertelt haar persoonlijke verhaal en houdt een warm pleidooi voor wat inloophuizen kunnen beteken voor mensen die getroffen zijn door kanker.
 11. In gesprek met Fred van Eenennaam. Fred is als professor verbonden aan verschillende Nederlandse en internationale universiteiten. Hij houdt zich al 25 jaar bezig met implementatie van Value Based Health Care (VBHC), in het Nederlands waardegedreven zorg genoemd. Hij is de oprichter van het VBHC Center Europe, het Europese platform voor VBHC implementatie. In 2012 is hij door Michael Porter toegevoegd aan zijn Hall of Fame van de Harvard Business School. In deze podcast gaat Fred in op ontwikkelingen in de Nederlandse gezondheidszorg, met name in de oncologie en legt hij uit wat Value Based Healthcare precies is.
 12. In gesprek met Edward Meester. Edward is sinds 3 jaar Specifiek verpleegkundige Oncologie en Palliatieve zorg bij Thuiszorgorganisatie Evean. Daarvoor was hij tientallen jaren oncologieverpleegkundige in het ziekenhuis. In deze podcast vertelt hij over zijn ervaringen met het werken voor mensen met kanker. Daarbij gaat hij gaat hij in op het belang van aandacht, samenwerking en echte betrokkenheid. 
 13. In gesprek met Tony den Hollander. Tony werkte 38 jaar als huisarts in Monnickendam. Twee jaar geleden nam hij afscheid. Sindsdien zet hij zich in voor de verbetering van regionale samenwerking, met name voor mensen met kanker en voor palliatieve zorg. In deze podcast vertelt hij over zijn motieven om tijdens zijn pensioen zich met zoveel passie daarvoor in te zetten.
 14. Carola Wouters werd in haar nabije omgeving al op jonge leeftijd geconfronteerd met de gevolgen van kanker. In haar werk als Praktijkondersteuner Huisarts (POH) heeft ze nog altijd bijna dagelijks met kanker te maken. In deze podcast vertelt ze over haar werk als POH en wat ze vanuit die rol kan betekenen voor mensen met kanker en hun naasten.
 15. Tony Hollande werkte 38 jaar als huisarts in Monnickendam. Twee jaar geleden nam hij afscheid. Sindsdien zet hij zich in voor de verbetering van regionale samenwerking, met name voor mensen met kanker en voor palliatieve zorg. In deze podcast vertelt hij over zijn motieven om tijdens zijn pensioen zich met zoveel passie daarvoor in te zetten.
 16. Agatha Schilder werkt als huisarts in Volendam. Alle patiënten uit haar praktijk die getroffen zijn door kanker bezoekt zij regelmatig bij hen thuis. Mijn eerste vraag is dan ook: “Zou je jezelf een sterk betrokken huisarts noemen?”
 17. Ineke Oppenoorth vertelt over een moeilijke tijd uit haar leven waarin ze kanker kreeg. Na haar vervroegde pensioen ging ze werken als vrijwilliger bij Huis aan het Water. Ze vertelt over de oriënterende gesprekken die ze doet, en over de wandelgroepen en het Kinder Splash Café die ze begeleidt. Haar brede ervaring met hulpverlening komt haar daarbij goed van pas.Als je gericht wilt luisteren, dit zijn de onderwerpen met de betreffende begintijden (Persoonlijke verhaal van Ineke: 0:38 min, Oriënterende gesprekken: 16.28 min, Wandelgroepen: 26:15 min en Kinder Splash Café: 29:58 min
 18. Harriët Blauwgeers heeft een grote ervaring als onderzoeker en adviseur op het gebied van kanker, onder andere bij het IKNL. Ze werkt momenteel als senior beleidsadviseur van de oncologische zorg bij het Dijklander Ziekenhuis in Purmerend en Hoorn. Ze vertelt over de veranderingsprocessen en de ambities van het ziekenhuis op het gebied van oncologie.
 19. Ingrid Boelhouwer doet promotieonderzoek naar zogeheten late effecten van kanker op het werk, zoals bijvoorbeeld vermoeidheid of concentratieproblemen. Het onderzoek bestaat naast literatuurstudie uit enquêtes onder werkenden en interviews met leidinggevenden en professionals. Met de resultaten uit die vragenlijsten en vraaggesprekken maakt ze een inventarisatie van  interventies en omstandigheden die zorgen dat mensen die kanker hebben gehad, kunnen blijven werken en werkvermogen behouden.
 20. Manuela Hoogstraaten had een onaangename ervaring bij haar werkgever toen ze ziek werd. Het inspireerde haar zich te scholen tot register casemanager en vervolgens re-integratie bij kanker in goede banen te leiden. In deze podcast geeft ze veel tips en praktische informatie, zowel voor werknemers als werkgevers
 21. In deze aflevering een gesprek met Guus van Lingen. Zijn vrouw Gerda onderging een borstamputatie als gevolg van kanker. Een kennis zei tegen haar: “Dan zal je je nu wel minder vrouw voelen”. In reactie daarop schilderde Guus “100% woman”, dat vervolgens werd geselecteerd door Stichting De Nederlandse Portretprijs. In deze podcast vertelt Guus over dit schilderij met een boodschap. Het portret van Gerda is te zien via deze link: http://www.guus-van-lingen.nl/portraits#&gid=1&pid=13 Het complete werk van Guus is te zien op: http://www.guus-van-lingen.nl
 22. Als adviseur bij de Ledenvereniging komt Emmy Nuberg regelmatig thuis bij mensen die getroffen zijn door kanker. In deze podcast vertelt ze over de soort vragen die mensen aan haar stellen en wat zij daarmee kan doen om te helpen. In het bijzonder vertelt ze over eenzaamheid waar veel mensen met kanker mee te maken krijgen. De ledenvereniging werkt nauw samen met Espria en haar zorgonderdelen Icare, Evean en Zorggroep Meander. 

 23. Bert van Rixtel is verpleegkundig specialist urologie/oncologie in het UMC Utrecht. In het ziekenhuis maakt hij veel gebruik van het spinnenweb van Positieve Gezondheid in zijn contact met mensen die getroffen zijn door kanker. In deze podcast legt hij uit hoe hij dat doet en wat daar de voordelen van zijn.

 24. Linda Burger is palliatief kanker patiënt die leeft in reservetijd. Ze is ook een sprankelende vrouw van 50 jaar, moeder van 2 zonen en een ervaren ziekenhuismanager. Een jaar geleden zond Kenmerk de indrukwekkende documentaire ‘Aan de andere kant’ uit over haar en borstkankerchirurg Hester Oldenburg. De omslag van zorgprofessional naar patiënt stond daarin centraal. Een jaar later vraag ik hoe het nu met haar is. NB: de geluidskwaliteit van deze aflevering is helaas wat minder dan normaal, maar het verhaal van Linda is zeker de moeite waard.

 25. Peter werkt bij De Nederlandse Bank en zet zich sinds 2008 actief in voor betere zorg en behandeling voor mensen die getroffen worden door kanker. Samen met anderen zamelde hij met Alpe d’Huzes vele miljoenen in voor onderzoek en richtte hij Inspire2live op dat patiënten internationaal een stem geeft. Hij schreef een boek over zijn eigen ervaringen als kankerpatiënt en schreef een boek waarin hij kritisch kijkt naar gezondheidszorg rondom kanker. In deze podcast komen al deze onderwerpen aan bod. Meer informatie? Over Inspire 2 Live: www.inspire2live.org Over Alpe d’huZes: www.opgevenisgeenoptie.nl Boeken: “Ik heb kanker…en ik leef een goed, gelukkig en gezond leven!” (Peter Kapitein) “Hoe heeft het zover kunnen komen? Een frisse blik op de gezondheidszorg (Peter Kapitein)

 26. Professor Winald Gerritsen is behandelend arts in het Radboud UMC, gespecialiseerd in immunotherapie. In deze podcast bespreekt hij de laatste ontwikkelingen in zijn vakgebied en benadrukt hij het belang van aandacht voor de psychosociale kant van kanker.

 

Je kunt heel eenvoudig naar de podcasts luisteren, waar je ook bent en op een moment dat het jou uitkomt. Ga eenvoudig via deze link naar de uitzending die je wilt beluisteren.

https://anchor.fm/over-kanker-gesproken

Of toets de titel ‘Over Kanker Gesproken’ in op je favoriete podcast kanaal (bijvoorbeeld spotifyapple podcast of google). 

Oproep: Als je te maken hebt met kanker en je verhaal wilt delen, als je wilt vertellen over jouw werk met personen die getroffen zijn door kanker, laat het me even weten en dan nemen we ook een aflevering met jou op. Het kost je maar een half uurtje, jij houdt de regie over wat er uiteindelijk wordt gepubliceerd en je helpt ermee samenwerking voor mensen met kanker te versterken. Schrijf naar michel.daenen@stichtinghuisaanhetwater.nl of 06-19343691