Kerstdiner 2021 (voor 4 personen)

Voorgerecht:
24 grote kastanjechampignons.
¼ venkel.
2 fijngehakte sjalotjes.
2 zeer fijn gehakte teentjes knoflook.
1,5 bosje zeer fijngehakte peterselie.
120 gram roomboter (op kamertemperatuur).
1 stokbrood.
zout en peper.
Verwarm de oven op 180 graden.
Wrijf de champignons schoon en verwijder de steeltjes. Snijd de knoflook in hele kleine blokjes. Snijd venkel in dunne plakken en de plakken in blokjes.
Fruit de sjalotjes en de knoflook zachtjes in boter. Bak de champignon- en venkelblokjes mee en voeg de peterselie toe. Meng dit door de rest van de boter en breng op smaak met peper en zout (proeven!).
Leg de champignons met de bolle kant naar beneden in 4 vuurvaste schaaltjes of slakkenbordjes als je die hebt. Vul de champignons met het kruidenbotermengsel en zet ze ongeveer 20 minuten in de oven tot de boter is ingedampt en goudgeel van kleur is.
Serveren met gesneden stokbrood.
Hoofdgerecht:
1 hele (mais)kip (in ieder geval eentje die een fijn leven heeft gehad want dat proef je).
1 ui.
½ citroen in 4 partjes.
verse roosmarijn en dragon.
3 teentjes knoflook.
1 eetlepel tandoorikruiden.
1 eetlepel paprikapoeder.
peper en zout.
4 eetlepels gele olijfolie.
De holte van de kip eerst bestrooien met peper en zout en daarna vullen met de rest van de ingrediënten.
De tandoorikruiden, paprikapoeder en een snufje zout meng je met olijfolie tot je een papje krijgt en daarmee smeer je de kip rondom in. De kip gaat 45 minuten op 200 graden in de oven.
800 gram spruitjes.
150 gram kleingesneden spekblokjes.
1 teen fijngesneden knoflook.
3 takjes dragon.
Olijfolie.
Maak de spruitjes schoon en blancheer ze in kokend water tot ze beetgaar zijn. Spoel ze af met koud water, anders garen ze door.
Rits de blaadjes van de takjes dragon en snij ze klein. Verhit olijfolie in een koekenpan of hapjespan. Bak de spekjes aan en voeg dan de spruitjes toe. Als dat lekker bakt knoflook toevoegen. Op het laatst voeg je de dragon toe en roer je alles door.
800 gram kruimige aardappels.
1 ui in ringen gesneden.
scheut witte wijn.
peper en zout.
klont roomboter.
Kook de aardappels met wat zout gaar. Fruit de uienringen met een beetje zout tot ze glazig zijn, voeg dan de witte wijn toe en laat het zachtjes sudderen. Doe de uienringen met de boter bij de aardappels en stamp dit tot puree. (niet met de staafmixer want dan krijg je kauwgom). Op smaak maken met peper en zout.

Nagerecht:
1,5 kilo geschilde stoofpeertjes (als het lukt: in z’n geheel, klokhuis wel verwijderen maar het steeltje laten zitten).
1 fles port.
1 sinaasappel in 4 partjes.
4 kaneelstokjes.
3 stukjes steranijs.
8 kruidnagels.
Doe alles tegelijk in de pan, breng aan de kook. Daarna op het laagste pitje ongeveer 3 uur laten stoven (als je nog een ouderwets oliestel hebt zou ik dat gebruiken). Als de peertjes gaar zijn haal je ze voorzichtig uit de pan en laat je ze afkoelen. Het sap van de peertjes zeven en in laten koken tot een dikkere saus. De koude peertjes opdienen met een bolletje roomijs en de warme saus.


Marja van der Werff – holistisch coach
Mijn naam is Charlotte Buys, van oorsprong Landschapsarchitect en in een latere fase van mijn leven ben ik werkzaam geweest als docent, mentor, facilitator Creative Thinking, coach en gesprekspartner.
Mijn naam is Caroline van den Berg en ik ben vrijwillig werkzaam als loopbaan adviseur in het huis aan t water. Ik woon met veel plezier in Amsterdam!
Mijn naam is Hennie Smit en sinds 1 januari maak ik deel uit van het team geestelijk verzorgers bij het Huis aan het Water.
Ruim dertig jaar ben ik vanuit verschillende professies werkzaam in de gezondheidszorg, altijd in het directe contact met de ander. Aanvankelijk veel gewerkt als paramedicus in de psychosomatiek; de laatste 14 jaar als humanistisch geestelijk begeleider in o.a. ouderenzorg en psychiatrie. Daarnaast begeleid ik al jarenlang mensen in de thuissituatie via het Centrum voor Levensvragen (CvL). Via het CvL ben ik – met genoegen – verbonden aan Huis aan het Water.
Jos Timmerman
Mijn naam is Anne Oude Elberink en ik ben sinds maart 2020 verbonden als psychiater aan Huis aan het Water. Hiervoor werkte ik in het Dijklander Ziekenhuis, alwaar ik reeds veel te maken kreeg met patienten met een combinatie van psychische en lichamelijke klachten.

De reden om psychologische hulp te zoeken heeft te maken met de impact die kanker heeft op alle levensgebieden. ‘Er is een leven voor en er is een leven na kanker’ is een veelgehoorde zin.
De hulpvraag waarmee mensen hier komen is zeer wisselend en voor mij is het belangrijk om zo dicht mogelijk aan te sluiten bij de vraag die er is. Ik beschouw het als een bijzondere ontwikkeling om na mijn langdurig werk binnen de geestelijke gezondheidszorg naast mijn eigen praktijk nu ook mijn ervaring te kunnen gebruiken bij de meer existentiële problematiek die kanker met zich meebrengt. Ik heb jarenlang als groepspsychotherapeut gewerkt in het Psychotherapeutisch Dagcentrum van het ZMC, ervoor als arts bij de Jeugdpsychiatrie van de GG&GD in Amsterdam en de laatste 15 jaar heb ik mijn eigen privépraktijk gehad in Amsterdam. Het valt me steeds weer op hoe in Huis aan het Water een omgeving gecreëerd wordt waar mensen zichzelf kunnen zijn, de ruimte vinden om uit te zoeken wat ze er willen halen aan hulp en ook hoe vanzelfsprekend de staf, vrijwilligers en therapeuten hierbij aansluiten.


Matty Hakvoort
Daniëlle de Boer
Margriet Greuter
Nathalie Kool
Door haar jarenlange ervaring met het afsluiten van hypotheken, pensioenen en verzekeringen kan elke financiële vraag over werk, verzekeringen en pensioen gedurende of na ziekte gesteld worden. Aan de hand van eigen informatie kan een plan worden gemaakt om de geldstromen goed te laten lopen tijdens de behandelingen. Financieel evenwicht zorgt voor rust. Niet alleen bij de zieke; ook de familie is er bij gebaat.





