Professionele psychosociale ondersteuning

U kunt door de ziekte kanker emotionele, psychologische en/of relationele gevolgen ervaren. Iedereen die te maken krijgt met kanker weet zichzelf min of meer staande te houden. Toch kan het fijn zijn om met iemand te praten om al uw gedachten en gevoelens op een rijtje te krijgen. Huis aan het Water werkt samen met zelfstandige gevestigde psychosociale professionals en vrijwilligers met een professionele achtergrond die u kunnen helpen uw veerkracht te versterken. Dit maakt u beter in staat de regie in eigen hand te houden tijdens en na het behandelproces.

 

Psychologische en psychotherapeutische ondersteuning

  • Uitleg en informatie over de psychologische en sociale gevolgen van de ziekte
  • Het bieden van ondersteuning en structuur zodat u weer grip krijgt op de situatie en uw weerbaarheid toeneemt.
  • Cognitieve therapie, het onderzoeken van uw automatische gedachten, zodat u minder angst en spanning gaat ervaren en minder beïnvloed wordt door negatieve gedachten.
  • Oplossingsgerichte therapie, hierbij gaat u vooral op zoek naar uw eigen kracht en mogelijkheden om problemen op te lossen.
  • Existentiële therapie, hierbij gaat het om vragen als, wat is de zin van mijn leven, welke doelen kan of wil ik nu nog nastreven, wat betekent de ziekte voor mijn levensverhaal? Ook vragen rondom leven en sterven kunnen hierbij aan de orde komen.
  • EMDR-therapie om traumatische ervaringen te verwerken

 

Wanneer:       Maandag tot en met vrijdag, op afspraak
Kosten:            Vergoeding door de zorgverzekering, verwijskaart benodigd
Begeleiding:  Diverse zelfstandig gevestigde psychologen, psycho-therapeuten en psychiaters, maak hier kennis met ons team

“Het is fijn om bezig te zijn met ontspannende maar ook inspannende dingen, ik kan hier mezelf zijn zonder vragende blikken of vragen van anderen”

 

Geestelijke begeleiding

Wie -direct of indirect- te maken krijgt met kanker loopt een grote kans dat de zin van de dingen onder druk komen te staan. Vragen als: ‘Waarom ik?’, ‘Wat is hier de zin van?’ of ‘Wat moet, wil en kan ik nog met mijn leven?’ kunnen maar zo aan de orde van de dag zijn.

Na de diagnose is er vaak veel aandacht en zorg voor je lijfelijke kant. Het hele palet aan behandelings- (on)mogelijkheden komt voorbij.

Tegelijk speelt in veel gevallen de ontluistering, de paniek, het ongeloof en/of de verwarring een minstens even belangrijke rol. Gelukkig, is er voor deze zin-vragen steeds meer aandacht. Het zijn vragen waar vaak geen pasklare antwoorden zijn en ze hebben ook tijd nodig om doordacht te worden. ‘Wat moet ik nou toch?’, ‘Alles staat op z’n kop!’ Het zijn vragen die je leven nog verder kunnen ontregelen als je ze niet serieus neemt.

Dat ‘serieus nemen’ begint met het er bij stil staan, ze tegen het licht houden en er vertrouwelijk over praten, wikken en wegen, ordenen en luisteren naar jezelf. En wellicht oude of nieuwe bronnen ontdekken om er mee verder te kunnen.  Een geestelijk verzorger is daarin gespecialiseerd.

Binnen Huis aan het Water werken 4 geestelijk verzorgers. Samen met jou gaan ze in gesprek over dit soort vragen om samen te zoeken naar de betekenis ervan. Dat geldt ook voor het doordenken van soms onmogelijke beslissingen waar je voor komt te staan, denk aan wel of niet doorbehandelen, euthanasie of palliatieve sedatie? De gesprekken vinden plaats in Huis aan het Water en indien dat voor u niet mogelijk is bij u thuis. De geestelijk begeleiders zijn aangesloten bij het Landelijke Kwaliteitsregister Geestelijke verzorgers en werken volgens de hierin opgestelde regels: www.skgv-register.nl

 

 

 

Wanneer:       Op Afspraak

Kosten:            De eerste vijf worden vergoed door een subsidie van de overheid via het Centrum voor Levensvragen.                                  Er kan een verlenging aangevraagd worden tot 8 gesprekken.

Begeleiding:  Jan den Haan, Hennie Smit, Annacarina Klein en Fred Omvlee maak hier kennis met ons team

 

Rouw- en verliesbegeleiding

Onze rouw- en verliesbegeleider kan u begeleiden bij verlies van gezondheid, het verlies van een naaste, zingevingsvragen en het omgaan met de dood. Iedereen rouwt op zijn/haar eigen manier en komt op zijn/haar eigen manier op verhaal. In een aantal gesprekken wordt samen met u gekeken naar wat voor u van betekenis is en wat u nodig heeft.

Wanneer:       Op Afspraak
Kosten:            Geen
Begeleiding:  Lieke van Nood, maak hier kennis met Lieke

“Rouwen is ook treuren om herinneringen die je niet meer kunt maken”

 

 

 

 

Gesprekken positieve psychologie

Het krijgen van kanker en periode die daarop volgt is een zeer ingrijpende levensgebeurtenis. Juist daarom is het belangrijk de blik te verbreden naar waar je tevreden over bent en wie je bent naast de ziekte. In ongeveer vijf sessie doorlopen we aan de hand van jouw verhaald belangrijke thema’s van de positieve psychologie, zoals het meer gebruiken van je sterke kanten, vriendelijkheid naar jezelf en hoop. Hierdoor ontstaat er ruimte voor een nieuw perspectief.

Positieve psychologie steekt in op je krachten en mogelijkheden. Het richt zich op het onderzoeken wat je te doen staat om meer tevredenheid en gelijkmoedigheid te ervaren in je leven.

 

Wanneer:       Op Afspraak

Kosten:          Vergoeding door de zorgverzekering, verwijskaart benodigd

Begeleiding:  Jessica van der Werff (psycholoog)

 

 

 

Levensfase coaching

Diagnose kanker en wat nu?
Onze levensfasecoach helpt mensen die door een intense ervaring op een kwetsbaar keerpunt van hun leven zijn gekomen. Waarbij vragen rondom bestaan, identiteit en toekomst centraal staan.

Hoe kan men zichzelf weer hervinden, belemmeringen overstijgen, vertrouwen terug te winnen en inzicht te krijgen in datgene wat van wezenlijke betekenis is.

Wanneer:       Op Afspraak
Kosten:            Geen
Begeleiding:  Ed Hagedorn en Sonja Prenen

 

Counseling gesprekken

Bij counseling ligt de nadruk op je zelf-oplossend vermogen. Zodat de ingrijpende ervaring van het hebben (gehad) van kanker een plek kan krijgen binnen jouw bredere levensverhaal en je weer oog kunt krijgen voor je eigen krachten en mogelijkheden. Counseling gaat naast inzicht krijgen in wat er gebeurt in lichaam en geest – in gevoelens en gedachtes en daaruit volgend gedrag – dan ook sterk over het versterken van zingeving en het (her)vinden van je identiteit. Wie ben je naast je ziekte of naast je rol als mantelzorger? Inzicht krijgen in je waarden en levensovertuigingen, in al je rollen.

 

Wanneer:       Vrijdags, op Afspraak
Kosten:            Geen, een vrijwillige donatie voor het huis is uiteraard welkom.
Begeleiding:  Karin Bruijnesteijn
Aanmelden:      info@stichtinghuisaanhetwater.nl

Als u wilt deel nemen aan één van onze activiteiten of meer informatie wilt hebben, kunt u met ons bellen op  0299-742790 of mailen naar info@stichtinghuisaanhetwater.nl

 

 

OPENINGSTIJDEN HUIS AAN HET WATER

Maandag t/m vrijdag: 09:00 – 17:00 uur

 

 

Schrijf u in voor onze Nieuwsbrief 

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 

 

 

Mede mogelijk gemaakt door: