Als kanker je gezin treft dan is dat een zeer ingrijpende gebeurtenis die alle gezinsleden raakt.  De diagnose en de behandelingen die daar op volgen maken veel emoties los: verdriet, boosheid, ongeloof, wanhoop en angst voor wat komen gaat. Bij kinderen is dat niet anders dan bij volwassenen. Hoe een kind met deze emoties omgaat, is afhankelijk van onder meer leeftijd, ontwikkelingsfase, karakter en achtergrond.

Los van alle onrust die kanker in het gezin teweegbrengt, is een kind ook nog gewoon bezig met opgroeien. En baalt wel eens van de spanningen thuis, of van het feit dat een ziek broertje of zusje of een zieke ouder meer aandacht krijgt. Om zich vervolgens schuldig te voelen over die gedachte. Niet ieder kind lukt het om met gevoelens, gedachten en veranderingen adequaat om te gaan. Sommigen raken in zichzelf gekeerd. Anderen cijferen zichzelf weg, of gaan juist uitdagend en ongewenst gedrag vertonen.

Huis aan het Water biedt kinderen en jongeren een plek waar ze ondersteuning kunnen krijgen, hun gevoelens kunnen uiten en waar ze leeftijdgenoten kunnen ontmoeten die in hetzelfde schuitje zitten. De groepen worden begeleid door twee vrijwilligers van wie minimaal één een professionele achtergrond in de jeugdzorg heeft.

 

“In het Huis kan ik spelen met kinderen die mij begrijpen”

 

 

 

 

Kids aan het Water

Heeft jouw vader, moeder, broer of zus (of opa en oma) kanker? Dan kan je daarom wel eens heel verdrietig, boos of angstig voelen. Bij Kids aan het Water ontmoet je andere kinderen die hetzelfde meemaken. Je kunt samen leuke dingen doen, zoals zwemmen, zeilen, trampolinespringen, knutselen, een spelletje doen en samen koken en eten. En als je wilt kan je je verhaal vertellen. Het fijne is dat je niets hoeft uit te leggen, je snapt elkaar. Dus niets moet en alles kan. Wil je eens komen kijken? Vraag dan aan je ouders of verzorgers of zij contact met ons opnemen via info@stichtinghuisaanhetwater.nl. Kids aan het Water is bedoeld voor kinderen van 7 tot 11 jaar.
Wanneer: Tweewekelijks op woensdag van 16.00-19.00 uur
Kosten: €5,- per keer
Begeleiding: ?

 

Splashcafé

Heeft jouw vader, moeder, broer of zus (of opa en oma) kanker? Dan kan je daarom wel eens heel verdrietig, boos of angstig voelen. Op het Splashcafé zijn er andere kinderen die hetzelfde meemaken. Je kunt samen leuke dingen doen, zoals zwemmen, zeilen, trampolinespringen, knutselen, een spelletje doen en samen koken en eten. En als je wilt kan je je verhaal vertellen. Het fijne is dat je niets hoeft uit te leggen, je snapt elkaar. Dus niets moet en alles kan. Wil je eens komen kijken bij het Splashcafé? Vraag dan aan je ouders of verzorgers of zij contact met ons opnemen via info@stichtinghuisaanhetwater.nl

Het Splashcafé is bedoeld voor kinderen van 11 tot 15 jaar.

Wanneer: Tweewekelijks op woensdag van 16.00-19.00 uur
Kosten: €5,- per keer
Begeleiding: Maritza Kint, Ineke Oppenoorth 

 

 

 

Verliesbegeleidingsgroep voor 18-30 jarigen

Ben jij tussen de 18 en de 30 jaar en heb je een gezinslid verloren aan kanker? Is het moeilijk de dag te beginnen? Ga je juist heel hard aan de slag met leren en werken, soms zo hard dat je jezelf voorbij rent? Voel je je jaloers of alleen omdat de wereld van anderen zo onbezorgd lijkt?
Praten kan als heel waardevol voelen. Met name met leeftijdsgenoten die hetzelfde hebben meegemaakt.
Je voelt je gesteund, erkend en begrepen. Leren leven met verlies is heel moeilijk, soms nog moeilijker dan je in eerste instantie denkt. Er zijn heel vel thema’s waar we over kunnen praten, maar we gaan natuurlijk vooral praten over wat jullie willen bespreken. Tussendoor blijft er genoeg tijd over voor ontspanning en een lekker hapje eten.

Wanneer: Maandag 18.30-21.00 uur, 3 wekelijks
Kosten: €5,- per keer
Begeleiding: Ineke Oppenoorth en Peter van Loo
 

 

Eénmalig gezinsgesprek als kanker je gezin treft

Als één van de gezinsleden kanker krijgt staat het hele gezin voor de opgave daar zo goed mogelijk mee om te gaan. Elk gezinslid reageert op zijn eigen manier: Wat is belangrijk voor één ieder? Wat heeft het gezin nodig?
Door aan te sluiten op de onderwerpen die voor de individuele gezinsleden van belang zijn maar ook voor het gezin als totaal, wordt iedereen zich bewust van het effect dat de diagnose op het gezin heeft. Ook de onderlinge relaties komen aan bod zodat er ruimte ontstaat om op een open manier over de problemen te communiceren en de nieuwe uitdaging(en) aan te gaan. Iedereen krijgt handvatten hoe met de situatie om te gaan.

Begeleiding door professional psychotherapiepraktijk  Zonnepad en een deskundige van Huis aan het Water.

 

Oudercursus als kanker je gezin treft

Door de ziekte kanker kom je met je gezin voor een grote uitdaging te staan. Wat hebben jij, jouw partner en de kinderen nodig én wat heb je met elkaar nodig om deze driedubbele taak waar jullie niet op voorbereid waren te volbrengen. Wij willen jullie kracht bij deze uitdagende taak versterken door samen met jullie als ouders na te denken over jullie eigen inzichten en ervaringen. Wij willen jullie kracht bij deze uitdagende taak versterken door samen met jullie als ouders na te denken over jullie eigen inzichten en ervaringen. Daarnaast willen wij jullie ondersteunen in het versterken van je vertrouwen in je eigen opvoedingscompetenties in moeilijke tijden. Hierbij zullen wij de kennis en ervaring van Huis aan het Water en Praktijk Zonnepad met jullie delen.

De onderwerpen die ter sprake zullen komen hangen van jullie zelf af en de groep, maar je kan denken aan:

• veerkracht versterken van je kinderen

• communicatie over ziekte en dood

• verschillende reacties per leeftijd en per kind

• in het gezin verandert meer dan alleen ziekte

 

Wanneer: Start in februari bij voldoende aanmeldingen
Kosten: €50 per ouderpaar voor 3 bijeenkomsten
Begeleiding: Ineke Oppenoorth en Myra Vojtechkovsky

Wanneer is het verstandig om hulp voor uw kind te zoeken

Als uw kind één of meerdere van de onderstaande signalen heeft die lang aanhouden kan het raadzaam zijn om hulp te zoeken. Neem gerust contact met ons op voor een oriënterend gesprek dan kijken wij met u welke hulp voor uw kind en of het gezin het beste past.

  • Uw kind is (vaak) erg bang

  • Uk kind slaapt slecht en/of droomt heftig

  • Uw kind heeft lichamelijke klachten die duiden op stress zoals buikpijn of hoofdpijn

  • Uw kind heeft geen trek in eten

  • Uw kind vertoont ongewenst gedrag

  • Uw kind weet zich geen raad met zijn verdriet

  • Uw kind trekt zich terug in zijn eigen wereld

  • Uw kind is moe en heeft nergens zin in

 

 

 

Gespecialiseerde professionele jeugdhulpverlening 

Veel huisartsenpraktijken werken met praktijkondersteuners GGZ-jeugd die eerstelijns hulp kunnen bieden voor uw kind.  Bij meer complexere problematiek kan via uw huisarts door verwezen worden naar Huis aan het Water. Wij werken samen met Psychotherapie-praktijk Zonnepad.

Is uw kind doorverwezen door de huisarts of medisch specialist naar de professionele hulp dan wordt er samen met u en uw kind gekeken wat nodig is om uw kind zich weer goed te laten voelen. Daarbij wordt rekening gehouden met de leeftijd en de belevingswereld van het kind. Het ene kind vindt het fijn om te praten, een ander kind zal al spelenderwijs de ruimte krijgen die het nodig heeft om zijn gevoelens en gedachten te delen en een plek te geven.

Daarnaast zal er met u gekeken worden hoe u als gezin in zijn geheel om gaat met de nieuwe uitdagingen die er door de ziekte kanker zijn ontstaan. Soms is uitleg over wat deze ernstige inbreuk met de gezinsleden en het gezin als geheel kan doen voldoende en soms kan het fijn zijn om met het hele gezin een aantal gesprekken te hebben. U kunt dan vragen om systeemtherapie om zo samen weer een nieuwe balans te vinden.

Zorg aan kinderen en jeugdigen onder de 18 jaar wordt vergoed door de gemeente. Voor een aanmelding is een verwijsbrief voor specialistische jeugdGGZ nodig van uw huisarts, specialist, of jeugdarts.

 

Wanneer: elke maandag
Informatie en aanmelden via info@stichtinghuisaanhetwater.nl

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Stichting zijlijn

Eerste hulp bij kanker in het gezin

Stichting Langs de zijlijn biedt de gratis informatiebrochure “Eerste hulp bij kanker in het gezin” nu ook online aan.

Er staan tips in over de verschillende emoties, opvoeding, communicatie, ervaringsverhalen en de verschillende ontwikkelingsfase per leeftijdscategorie.

kankerinjegezin Stichting Zijlijn

Als u wilt deel nemen aan één van onze activiteiten of meer informatie wilt hebben, kunt u met ons bellen op              0299-742790 of mailen naar info@stichtinghuisaanhetwater.nl

 

OPENINGSTIJDEN HUIS AAN HET WATER

Maandag t/m vrijdag: 09:00 – 17:00 uur

 

 

Schrijf u in voor onze Nieuwsbrief 

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 

 

 

Mede mogelijk gemaakt door: