In beweging en leefstijl met en na kanker

Als je de diagnose kanker hebt gekregen dan zijn voeding en bewegen niet meteen de eerste zaken waar je aan denkt. Maar deze aspecten kunnen een belangrijke rol spelen bij het verloop van de ziekte en uw lichamelijke weerbaarheid tijdens de behandeling.

Huis aan het Water biedt speciale bewegingsprogramma ’s aan voor het beperken van conditieverlies, tijdens en na de behandeling van kanker. Uit onderzoek is gebleken dat de combinatie van krachttraining en conditietraining spieropbouw bevordert, wat belangrijk is tijdens en na chemo. Bewegen helpt ook bij het verlichten van spanning en het leren omgaan met restklachten als vermoeidheid, pijn, angst en somberheid. Uw kwaliteit van leven kan hierdoor aanzienlijk verbeteren. Bovendien is het ook gewoon leuk. De bewegingsprogramma’s wordt afgestemd op uw individuele behoefte en mogelijkheden en worden gegeven door ZZP’ers.

Ondervoeding bij kanker komt veel voor en kan een nadelig effect hebben op het resultaat van de behandeling. Daarnaast kunnen er klachten zijn als vermoeidheid, een gebrek aan eetlust, misselijkheid en braken, weerzin voor bepaalde voeding, een veranderde smaak en geurzin.  Bij Huis aan  het Water werken wij samen met een diëtiste die u hierbij kan begeleiden.

 

Oncologische fysiotherapie

U traint gedurende drie maanden, tweemaal per week, in groepsverband met maximaal zeven mensen.

De begeleiding gebeurt door Nathalie Kool of Bernadette Rolsma, beiden zijn oncologische fysiotherapeuten en oedeemtherapeuten. Informeer bij uw zorgverzekering wat u vergoed krijgt en of u een verwijskaart nodig heeft.

 

 

Sporten met en na kanker

Dit is voor mensen die de oncologische fysiotherapie hebben afgerond en nog graag bij ons willen blijven trainen. U sluit een maand abonnement af voor 1 of 2 maal per week. De kosten zijn respectievelijk €26,25 en €42 per maand.

Het sporten wordt begeleid door Arne Schoenmaker, personal trainer met een achtergrond in de geestelijke gezondheidszorg.

 

 

 

Ergotherapie

Wanneer je de diagnose kanker krijgt, staat je hele leven in één keer op zijn kop. Je leven staat in het teken van herstel, ziekenhuisbezoeken en doktersafspraken. Dagen moeten anders ingedeeld worden dan dat je gewend bent en wat voorheen makkelijk was kan een hele opgave worden of zijn. Vaak zijn dagelijkse activiteiten moeilijker uit te voeren doordat je minder energie hebt dan voorheen, je pijnklachten ervaart, de mobiliteit achteruit gaat of zelfs cognitieve klachten ervaart.
 
 Ergotherapeute Daisy Breet-Broeks denkt actief mee in deze hectische fase in het leven van jou en je omgeving. Zij inventariseert samen met de cliënt (en omgeving) welke problemen worden ondervonden en welke vaardigheden of activiteiten iemand wel kan uitvoeren. Ze streeft ernaar om de kwaliteit van leven te verbeteren, het leven aangenamer te maken en waar mogelijk de zelfredzaamheid te vergroten. Samen zoekt ze naar concrete oplossingen en denkt ze mee in hoe een cliënt zijn verminderde energie het beste kan verdelen over de dag. Deze oplossingen worden ook toegepast en getraind. Zelfs wanneer herstel niet meer mogelijk is, zijn er nog genoeg handvaten om aan te reiken. Dit om deze laatste fase zo comfortabel en het afscheid zo waardig mogelijk te laten verlopen.
Daisy ontvangt cliënten alleen op afspraak. Informeer bij uw zorgverzekeraar wat u vergoed krijgt.
 

 

“Door regelmatig te bewegen, verbetert de hartfunctie.
Je spiermassa kun je door training behouden en opbouwen.
Ook is het makkelijker om op een gezond gewicht te
blijven als je regelmatig beweegt.”

Voeding

De ziekte kanker, maar ook de behandeling daarvan kan de voedingstoestand behoorlijk beïnvloeden door smaak en geurverandering, slikproblemen, verminderde eetlust, vermoeidheid, misselijkheid en een verhoogde energiebehoefte. Onbedoeld gewichtsverlies kan duiden op ondervoeding, zonder dat iemand ondergewicht heeft. Het is belangrijk om hierop attent te zijn en erop te reageren. de diëtiste kijkt samen met u naar praktische oplossingen. Soms kunnen hele kleine aanpassingen in de voeding al een groot verschil maken. Daarbij wordt geprobeerd de voeding zo “gewoon” mogelijk te houden. Het kan belangrijk zijn om uw naasten hierbij te betrekken, zeker als zij de maaltijden verzorgen.

Wanneer:       Op Afspraak
Kosten:           Diëtetiek wordt vergoed vanuit de zorgverzekering (check de voorwaarden van uw eigen zorgverzekering. 
Begeleiding:  Margriet Greuter

Culinaire werkplaats

Workshops voor mensen die houden van lekker eten en willen ervaren hoe eten en koken weer leuk kan worden na de behandeling van kanker. Uw smaak en behoefte aan eten kan immers veranderen als u kanker heeft of heeft gehad. Bij de samenstelling van de recepten wordt er rekening mee gehouden dat de bereiding niet te veel tijd en inspanning vraagt. Voor alle mensen die hun leefstijl willen veranderen en ontdekken dat gezond eten ook lekker kan zijn. 

Wanneer: Donderdag van 17.00-20.00 uur
Kosten: €10,- per keer
Begeleiding: Jeroen van Oostrom en Marianne Harmsen

 

 

 

 

 

Wanneer:       Elke dinsdag van 9.30 tot 14.30 uur / op afspraak
Kosten:           75 euro per consult (check uw zorgverzekering voor vergoeding)
Begeleiding:  Sanja van Dijk

Acupunctuur

Voordat ik startte als zelfstandig acupuncturiste werkte ik jarenlang als oncologie-verpleegkundige. Tijdens contacten met patiënten viel het me op dat er steeds vaker complicaties optraden die binnen de reguliere geneeskunde moeilijk of niet te behandelen zijn, zoals neuropathie. Bij neuropathie werken één of meer zenuwen niet goed meer. Neuropathie kan diverse klachten geven. Meestal zijn de klachten prikkelingen of tintelingen, een doof of veranderd gevoel of pijn in handen of voeten. Maar ook verlies van spierkracht en kramp komen voor. Deze specifieke vorm van neuropathie heet chemotherapie geïnduceerde perifere polyneuropathie (CIPN). (https://www.kanker.nl/gevolgen-van-kanker/neuropathie/wat-is/neuropathie-bij-kanker)
Bij de meeste mensen verdwijnen de klachten door de neuropathie na verloop van tijd als de chemotherapie gestopt is. Het herstel van de beschadigde zenuwen kan echter lang duren omdat zenuwcellen traag herstellen. Bij sommige mensen is de neuropathie blijvend. Of wordt de neuropathie wel minder, maar verdwijnt deze niet helemaal. Soms worden de klachten juist erger. Dat betekent dat mensen tot het einde van hun leven met deze klachten moeten leven.

De afgelopen twee jaar heb ik 12 mensen behandeld met acupunctuur tijdens hun chemotherapie en deze mensen hebben geen neuropathieklachten ontwikkeld.
Ook heb ik 35 mensen behandeld die ten gevolge van chemotherapie neuropathieklachten hadden. In deze groep hadden twee mensen geen baat bij acupunctuur, twee mensen hadden geen neuropathieklachten meer na de acupunctuur behandelingen en de overige 31 mensen hadden baat bij de acupunctuur wisselend in subjectieve beleving.

Dit vraagt om verder onderzoek.
Mijn onderzoeksvraag is;
Kan acupunctuur, gegeven tijdens chemotherapie*, (het ontstaan van) neuropathieklachten voorkomen?
Chemotherapie die neuronen of axons kunnen beschadigen zijn;

            – Platinum (cisplatin, oxaliplatin, carboplatin)
           – Taxanen (paclitaxel, docetaxel)
           – Vinca alkaloid (vincristine, vinblastine, vinorelbine)
           – Anderen (bortezomib, thalidomide) 

Om verdere gegevens te verzamelen zou ik graag zoveel mogelijk patienten willen behandelen tijdens hun chemotherapie.
Sanja is geaccrediteerd acupuncturiste en lid van de NVA. 

 

 

 

Mental Health training

Gedurende 12 weken krijgt u tweemaal per week training, kennis sessies over bewegen, voeding, ontspanning en slaap. Aan de hand van diverse metingen volgt u uw eigen ontwikkeling.

Kosten: €300, te betalen in drie termijnen van €100 De training wordt gegeven door Ryan Kreijne, bewegingswetenschapper en sportpsycholoog.

 

Om een afspraak te maken met een van onze professionals of vrijwilligers
kunt u ons bellen 0299-742790. Voor de oncologische fysiotherapie 
heeft u een verwijskaart nodig van uw huisarts.

 

OPENINGSTIJDEN HUIS AAN HET WATER

Maandag t/m vrijdag: 09:00 – 17:00 uur

 

 

Schrijf u in voor onze Nieuwsbrief 

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 

 

 

Mede mogelijk gemaakt door: