In beweging en leefstijl met en na kanker

Huis aan het Water heeft speciale bewegingsprogramma ’s voor het beperken van conditieverlies, tijdens en na de behandeling van kanker. Uit onderzoek blijkt dat de combinatie van krachttraining en conditietraining spieropbouw bevordert, wat belangrijk is tijdens en na chemo. Bewegen helpt ook bij het verlichten van spanning en het leren omgaan met restklachten als vermoeidheid, pijn, angst en somberheid. Uw kwaliteit van leven kan hierdoor aanzienlijk verbeteren. Bovendien is het ook gewoon leuk. Het bewegingsprogramma wordt afgestemd op uw individuele behoefte en mogelijkheden.

Oncologische fysiotherapie

U traint gedurende drie maanden, tweemaal per week, in groepsverband met maximaal zeven mensen.

De begeleiding gebeurt door Nathalie Kool of Bernadette Rolsma, beiden zijn oncologische fysiotherapeuten en oedeemtherapeuten. Informeer bij uw zorgverzekering wat u vergoed krijgt en of u een verwijskaart nodig heeft.

 

 

Sporten met en na kanker

Dit is voor mensen die de oncologische fysiotherapie hebben afgerond en nog graag bij ons willen blijven trainen. U sluit een maand abonnement af voor 1 of 2 maal per week. De kosten zijn respectievelijk €26,25 en €42 per maand.

Het sporten wordt begeleid door Ryan Kreijne, bewegingswetenschapper en sportpsycholoog.

 

 

Robuust, online trainingsprogramma

Robuust is een online coachingsprogramma voor (jonge) mensen die volledig willen herstellen na kanker. Het programma combineert coaching en fysieke training om weer het maximale uit het leven te halen. Online programma’s en begeleiding worden van steeds groter belang. Ze zijn veilig en geschikt voor mensen met een volle agenda. Huis aan het Water werkt al jaren samen met de bewegingswetenschappers van Robuust en start nu met hen het online coachingsprogramma.

 

Met Robuust word je lichamelijk en geestelijk sterker door het aanleren van de juiste gewoontes op onder andere beweging, voeding, ontspanning en vermoeidheid. Het programma duurt 14 weken. Het bestaat uit seminars, werkboeken, digitale groepstrainingen, ontspanningsoefeningen, individuele coaching en lotgenotencontact. Door middel van een telefonische intake kijken de bewegingswetenschappers naar jouw behoeftes om een op maat gemaakt programma samen te stellen.

Door een financiële ondersteuning van het Fonds Zabawas kunnen wij het programma van Robuust nu met grote korting aanbieden. Informeer ook bij je werkgever of zij mee willen betalen, zij zijn vaak bereid mee te investeren in jouw toekomst.

Er is plek voor 10 mensen. We streven er naar om in oktober te starten. Dus wees er snel bij!

 

 

Kosten  

Basis pakket (van €950 voor €200)

  • 14 weken fysieke training (2 trainingen per week, 1x online 1x zelfstandig)
  • 2 groepsbijeenkomsten in Huis aan het Water
  • 4 basismodules (mindset, gewoontes, beweging, ontspanning)
  • 1 individuele module (voeding, slaap, ademhaling, balans of vermoeidheid)
  • Individuele coaching
  • Robuust startpakket

Plus pakket (van €1150 voor €350)

Basis pakket

  • Extra: 2 individuele modules + coaching

 

Plus+ pakket (van €1250 voor €350)

Basis pakket

  • Extra: 3 individuele modules + coaching

 

Vragen:              hello@robuust.co

 

 

 

Mental Health training

Gedurende 12 weken krijgt u tweemaal per week training, kennis sessies over bewegen, voeding, ontspanning en slaap. Aan de hand van diverse metingen volgt u uw eigen ontwikkeling.

Kosten: €300, te betalen in drie termijnen van €100 De training wordt gegeven door Ryan Kreijne, bewegingswetenschapper en sportpsycholoog.

 

“Door regelmatig te bewegen, verbetert de hartfunctie.
Je spiermassa kun je door training behouden en opbouwen.
Ook is het makkelijker om op een gezond gewicht te
blijven als je regelmatig beweegt.”

Voeding

De ziekte kanker, maar ook de behandeling daarvan kan de voedingstoestand behoorlijk beïnvloeden door smaakverandering, slikproblemen, verminderde eetlust, vermoeidheid en een verhoogde energiebehoefte. Onbedoeld gewichtsverlies kan duiden op ondervoeding, zonder dat iemand ondergewicht heeft. Het is belangrijk om hierop attent te zijn en erop te reageren. Samen met u wordt naar praktische oplossingen gezocht. Soms kunnen hele kleine aanpassingen in de voeding al een groot verschil maken. Daarbij wordt geprobeerd de voeding zo “gewoon” mogelijk te houden. Het kan belangrijk zijn om uw naasten hierbij te betrekken, zeker als zij de maaltijden verzorgen.

Wanneer:       Op Afspraak
Kosten:           Diëtetiek wordt vergoed vanuit de zorgverzekering (check de voorwaarden van uw eigen zorgverzekering. 
Begeleiding:  Margriet Greuter

Wanneer:       Elke dinsdag van 9.30 tot 14.30 uur / op afspraak
Kosten:           75 euro per consult (check uw zorgverzekering voor vergoeding)
Begeleiding:  Sanja van Dijk

Acupunctuur

Voordat ik startte als zelfstandig acupuncturiste werkte ik jarenlang als oncologie-verpleegkundige. Tijdens contacten met patiënten viel het me op dat er steeds vaker complicaties optraden die binnen de reguliere geneeskunde moeilijk of niet te behandelen zijn, zoals neuropathie. Bij neuropathie werken één of meer zenuwen niet goed meer. Neuropathie kan diverse klachten geven. Meestal zijn de klachten prikkelingen of tintelingen, een doof of veranderd gevoel of pijn in handen of voeten. Maar ook verlies van spierkracht en kramp komen voor. Deze specifieke vorm van neuropathie heet chemotherapie geïnduceerde perifere polyneuropathie (CIPN). (https://www.kanker.nl/gevolgen-van-kanker/neuropathie/wat-is/neuropathie-bij-kanker)
Bij de meeste mensen verdwijnen de klachten door de neuropathie na verloop van tijd als de chemotherapie gestopt is. Het herstel van de beschadigde zenuwen kan echter lang duren omdat zenuwcellen traag herstellen. Bij sommige mensen is de neuropathie blijvend. Of wordt de neuropathie wel minder, maar verdwijnt deze niet helemaal. Soms worden de klachten juist erger. Dat betekent dat mensen tot het einde van hun leven met deze klachten moeten leven.

De afgelopen twee jaar heb ik 12 mensen behandeld met acupunctuur tijdens hun chemotherapie en deze mensen hebben geen neuropathieklachten ontwikkeld.
Ook heb ik 35 mensen behandeld die ten gevolge van chemotherapie neuropathieklachten hadden. In deze groep hadden twee mensen geen baat bij acupunctuur, twee mensen hadden geen neuropathieklachten meer na de acupunctuur behandelingen en de overige 31 mensen hadden baat bij de acupunctuur wisselend in subjectieve beleving.

Dit vraagt om verder onderzoek.
Mijn onderzoeksvraag is;
Kan acupunctuur, gegeven tijdens chemotherapie*, (het ontstaan van) neuropathieklachten voorkomen?
Chemotherapie die neuronen of axons kunnen beschadigen zijn;

            – Platinum (cisplatin, oxaliplatin, carboplatin)
           – Taxanen (paclitaxel, docetaxel)
           – Vinca alkaloid (vincristine, vinblastine, vinorelbine)
           – Anderen (bortezomib, thalidomide) 

Om verdere gegevens te verzamelen zou ik graag zoveel mogelijk patienten willen behandelen tijdens hun chemotherapie.
Sanja is geaccrediteerd acupuncturiste en lid van de NVA. 

 

 

Om een afspraak te maken met een van onze professionals of vrijwilligers
kunt u ons bellen 0299-742790. Voor de oncologische fysiotherapie 
heeft u een verwijskaart nodig van uw huisarts.

 

OPENINGSTIJDEN HUIS AAN HET WATER

Maandag t/m vrijdag: 09:00 – 17:00 uur

 

 

Schrijf u in voor onze Nieuwsbrief 

 

 

 

Mede mogelijk gemaakt door: