Bewustwording en Ontspanning

Vermoeidheid, spanning en gebrek aan energie zijn veel voorkomende klachten bij kanker en de behandeling ervan. Gelukkig is er iets aan te doen. Er zijn manieren om de vermoeidheid te verminderen en om er beter mee om te leren gaan. Huis aan het Water biedt u diverse mogelijkheden die u kunnen ondersteunen in het herstel van uw lichamelijke, emotionele en geestelijke draagkracht en vitaliteit. 

 

 

 

 

 

Mindfulnesstraining

Mindfulness kan ons leren om helder en objectief waar te nemen wat er nu is aan gedachten, lichamelijke gewaarwordingen en emoties, zonder daarover te hoeven oordelen, erover te fantaseren of te piekeren. Je kunt leren op een andere manier met je ervaringen om te gaan, zodat je je minder laat meeslepen. Ook wordt dan duidelijk dat je niet altijd op dezelfde, automatische manier hoeft te reageren: je gaat opmerken dat je kunt kíezen hoe je reageert op een situatie, een gevoel of een gedachte zonder dat de gedachte of het gevoel ‘weg’ hoeft. Daardoor geeft mindfulness veel mensen ook een gevoel van keuzevrijheid, van ruimte.

Tijdens de training leer je beter om te gaan met stress, vermoeidheid en/of pijn. Het ontwikkelen van een andere houding ten opzichte van deze klachten is het doel.  In de training komen onder andere aan de orde:

  • Leren ontspannen
  • Bewust worden van het eigen lichaam
  • Herkennen en onderzoeken van eigen gedachten en automatische reactiepatronen
  • Beter leren omgaan met dagelijkse spanningen.
  • Verminderen van angst voor recidief of voor de toekomst
Wanneer:      9 bijeenkomsten waarvan 1 stiltemiddag op dinsdag van 13.30 – 16.00 uur
Kosten:           €430 (, inclusief werkboek, de kosten worden soms vergoed door zorgverzekeraars in het aanvullend pakket, of soms wordt er vergoed door de werkgever in het kader van re-integratie)
Begeleiding: Ank Harms

 

“Mindfulness nodigt uit om ons lichaam te voelen, te ademen, observeren, en aan te sluiten bij de innerlijke ervaring.”

H-Yoga

Kanker is een ziekte die je wereld op zijn kop zet. Ontspannen is dan niet zo simpel.  De H in H-yoga is een speciaal voor (ex)kankerpatiënten ontwikkeld programma. Het bied ondersteuning in het herstellen en verwerkingsproces, bijvoorbeeld na een operatieve ingreep, bestralingen, chemokuren en/of hormoontherapie. H-yoga is toegankelijk voor iedereen met of zonder yoga ervaring en kan worden aangepast aan je fysieke conditie. Met een aangepast yogaprogramma wordt het zelf-helende vermogen van de persoon aangesproken. Mensen met kanker ervaren dat zij door het volgen van speciale yogalessen zelf een actieve bijdrage kunnen leveren aan het hervinden van de eigen regie. Deze yoga is uitdrukkelijk bedoeld als aanvulling op de reguliere (na)zorg en wordt afgestemd op (lichamelijke) beperkingen. Door het verbeteren van de adembeweging ontspannen je lichaam en geest zich. Daarnaast verbeteren je concentratie en wordt je lichaam soepeler en sterker.

Wanneer:       Elke woensdag van 10.30 – 11.30 uur
Kosten:            €10,- per keer
Begeleiding: Randi Amesz

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Voetmassage

Even ontspannen en positief aangeraakt worden. Je losmaken uit je gedachten en ervaren dat je lichaam ook prettig aan kan voelen. In een periode van vervelende onderzoeken en behandelingen is ontspanning heel belangrijk. Maar ook na de behandelingen kan het gevoel van vermoeidheid en niet lekker voelen overheersen. Voetmassage kan helpen om het immuunsysteem te verbeteren en stress te verminderen.  Voor meer informatie kijk op http://www.voeljevoetpraktijk.nl. Je kan een afspraak maken met Wendy  via 06-24681444.

Wanneer:      Op afspraak (in de praktijk van Wendy in Oosthuizen)
Kosten:           Gratis met kennismakingscadaubon van HahW en anders reguliere tarief 
Begeleiding: Wendy Vogelenzang (voeljevoetpraktijk)

 

 

 

 

 

 

 

 

Schrijven helpt

U schrijft u eigen biografie. De training ‘Schrijven Helpt’ ondersteunt u in het omgaan met vragen over de betekenis en de zin van het leven; het stelt u in staat het leven weer op te pakken. Hierbij gaat het niet zozeer om de feiten van uw leven, maar wordt u geholpen om aan de hand van uw leven te ontdekken wat u belangrijk vindt, wat u beweegt en wat uw krachten zijn. Op deze manier leert u te kijken naar wat u van waarde vindt en waardoor u geraakt wordt in het leven. 

Wanneer:       Donderdag van 11.00 – 16.00 uur
Kosten:            €10,- per keer
Begeleiding: Bert Griffioen en Hanneke Otte

 

 

 

Massage

De ontspanningsmassages bieden een liefdevolle, warme aanraking, waarbij niet de ziekte, maar u als mens centraal staat. Heerlijk even geen aanrakingen om medische redenen, maar de mogelijkheid om uw lichaam weer eens op een andere manier te ervaren, en rustig tot uzelf te komen. Aanmelden tot uiterlijk de woensdag ervoor direct via Joos, tel 06-51940128 of per via info@stichtinghuisaanhetwater.nl. De massagedag is elke eerste zaterdag van de maand.

Wanneer:      Elke eerste zaterdag van de maand
Kosten:           €15,- per keer, eerste keer gratis
Begeleiding: Joos Kaars Sijpesteijn

 

 

 

Bars- en Esse behandeling

Tijdens een Bars-behandeling wordt uw hoofd op verschillende punten zachtjes aangeraakt. U ligt hierbij gekleed op een massagetafel. De behandeling wordt veelal in stilte gegeven maar dit hoeft niet. De meeste mensen voelen zich na afloop meer ontspannen en ervaren veelal ook meer ruimte en een rust in hun denken wat als prettig ervaren wordt. Een Esse-behandeling is een energetische massage. Door zachte massagebewegingen en strekkingen ontspant je lichaam zich. Je ervaart na de behandeling meer gemak in bewegen, minder pijn en soepeler functioneren van het lichaam. De Esse behandeling kan ingezet worden bij allerlei klachten zoals bewegingsbeperking, chronische rug-, schouder- en nekklachten, stijfheid etc. Tijdens deze behandeling lig je gekleed op een massagetafel.

Wanneer:      Op afspraak
Kosten:           €15,- per keer, max. 3 behandelingen
Begeleiding: Anneke Hietbrink

 

 

Mobilizing awareness 

Kanker en de behandeling van kanker roept bewust en onbewust altijd angst en spanning op. Deze spanning zorgt ook voor grotere spierspanning die je je vaak niet bewust bent.  De door alle stress opgebouwde spierspanning maakt ook dat je blessure gevoeliger bent.

Mobilizing Awareness  is een eenvoudige, maar doordachte, pijnvrije behandelwijze. Het kenmerkt zich door rustige oefeningen die gebaseerd zijn op de natuurlijke manier van bewegen. Je wordt je bewust van onnodige spierspanningen tijden het bewegen en leert deze te verminderen, ook de ademhaling wordt hierbij betrokken. Hierdoor leer je om de vaak aan de stressrespons gerelateerde reflexen af te remmen en ontstaat dankzij de ontspanningsrespons de mogelijkheid om weer efficiënt en met minder pijn te kunnen bewegen. Tijdens de oefeningen ontstaat zo een merkbare verandering in lichaamshouding, bewegingspatronen, ademhaling en emoties.

Wanneer:       Elke woensdag van 14.30 tot 15.30 uur
Kosten:           90 euro voor een strippenkaart van 10x
Begeleiding: Bernadette Rolsma (oncologisch fysiotherapeute)

 

Schoonheidsbehandeling

 

Soms is het gewoon nodig jezelf te verwennen, positieve aandacht te hebben voor je lichaam tussen alle behandelingen door.

De schoonheidsbehandelingen zorgen voor verbetering en herstel van de conditie van de huid. Door middel van verzorging, het gebruik van de juiste producten en een massage, breng je je huid weer in top- conditie. Want als je kanker hebt (gehad) kan je huid wel wat extra zorg gebruiken.
Is het door ziekte voor mensen misschien niet erg gemakkelijk om uit huis te gaan? Hebben mensen liever behandelingen in hun vertrouwde en persoonlijke omgeving? Dan is een huisbezoek ook mogelijk.

Op dit moment bieden we geen schoonheidsbehandelingen aan, wij hopen dit binnenkort weer te kunnen doen.

Wanneer:       
Kosten:           
Begeleiding: 

 

 

 

 

Stress coaching

Ziek zijn geeft stress. En stress geeft op zijn minst een ongemakkelijk gevoel. Op zijn slechtst belemmert het herstel van ziekte en bevordert het negatieve gevoelens.

Waarom stress coaching?

In de stress coaching wordt specifiek ingegaan op klachten die door stress worden veroorzaakt. Het draait om wat je nú kunt doen en laten  om die klachten te verminderen zodat je minder stress ervaart. Stress klachten kunnen heel divers zijn, ze uiten zich als niet kunnen slapen, buikpijn en piekeren, onrust. Vaak wordt stress gezien als iets slechts. Maar het geeft echter ook de mogelijkheid om geweldige prestaties neer te zetten. Of een moeilijke situatie het hoofd te bieden. Inzicht in jouw eigen stressreacties kan je helpen om te bepalen welke stappen je kunt zetten om de stress te verminderen.

Het doel is inzicht te creëren in jouw eigen stresssysteem. Is dit systeem ontregelt, in hoeverre is het ontregelt en welke stappen kun je zetten om weer rust te ervaren. Je leert dat er meerdere manieren zijn om je stressreacties re reguleren. Bij een overactief stress systeem is het belangrijk te weten hoe je de stresshormonen kunt laten dalen, bijvoorbeeld door:

  • zo veel mogelijk vermijden van onnodige stressoren en prikkels
  • bewust bewegen, zijn, waarnemen in het hier
  • minder moeten/presteren

Je kunt dus leren je lichaam tot rust te brengen door ontspanningsoefeningen, positieve gevoelens op  te roepen, fijne dingen te doen, ademhalingsoefeningen, voldoende slaap- en rustmomenten creëren. Het resultaat is dat jij weet je wat je kunt doen om jezelf zo comfortabel mogelijk te voelen, gegeven de situatie en meer de controle terug te nemen. Stress coaching is individueel en bestaat uit een intake gesprek en een aantal vervolggesprekken.

Wanneer:       Op afspraak
Kosten:           15 euro per afspraak
Begeleiding: Danielle de Boer (stress coach)

 

 

Als u wilt deel nemen aan één van onze activiteiten of meer informatie wilt hebben, kunt u met ons bellen op              0299-742790 of mailen naar info@stichtinghuisaanhetwater.nl

 

OPENINGSTIJDEN HUIS AAN HET WATER

Maandag t/m vrijdag: 09:00 – 17:00 uur

 

 

Schrijf u in voor onze Nieuwsbrief 

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 

 

 

Mede mogelijk gemaakt door: