Jaap Kooi

Pianist Jaap Kooi kreeg, na universitaire studies econometrie en geschiedenis, zijn opleiding aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag bij Gérard van Blerk. In 1986 behaalde hij cum laude het einddiploma Uitvoerend Musicus.Ter gelegenheid hiervan werden aan Jaap Kooi de Cuypers-prijs (voor een uitzonderlijk piano-examen) en Een beurs van WVC toegekend die hem in staat stelden enige tijd verder te studeren bij John Bingham in Londen.

Ook masterclasses, cursussen en concerten met vele beroemde musici, en niet alleen pianisten, droegen bij aan zijn ontwikkeling tot een all-round musicus.

Reeds tijdens zijn studie ontstond een drukke en veelzijdige concertpraktijk als solist, kamermuziekspeler en begeleider. Het repertoire van deze musicus omspant dan ook alle genres en stijlen van Bach tot onze tijd. In 1988 maakte Jaap Kooi zijn debuut in de Kleine Zaal van het Amsterdamse Concertgebouw, waar hij sedertdien veelvuldig optreedt. Talloze concerten gaf hij, al direct na zijn afstuderen, met het Leonardo Trio.

Met een solo-recital gaf hij in september 1990 het openingsconcert van de AGA-Zaal in de Amsterdamse Beurs van Berlage. Jaap Kooi trad veelvuldig op voor de radio, verzorgde CD-opnames, en gaf concerten op vrijwel alle grote en kleine Nederlandse podia.

Festivals en concoursen voerden hem door heel Europa en naar Moskou.

In het kader van de serie “Rising Stars” reisde hij langs de grootste concertzalen, zoals Keulen, Birmingham, Londen (Wigmore Hall), Parijs (Cité de la Musique), Wenen (Musikverein), Brussel, Athene, het Mozarteum in Salzburg, Tokio en Carnegie Hall in New York. Hij trad als solist op met verschillende orkesten in pianoconcerten van Mozart,

Prokofjew, Gershwin en Chopin.

Door zijn aanstelling als docent aan het Conservatorium van Amsterdam is Jaap Kooi nauw betrokken bij de ontwikkeling van jong talent in Nederland. Hij woont in Amsterdam, is getrouwd met violiste/psychotherapeute Marianna Rácz, en is vader van vier kinderen.

Reacties uitgeschakeld voor Jaap Kooi